Nasveti
Posted in

Male kopalnice: Kako izboljšati občutek za prostor

V manjšem stanovanju je kopalnica običajno eden izmed prostorov, kjer se pomanjkanje le-tega najbolj občuti.

Vendar pa obstajajo triki, s katerimi je kopalnica videti veliko prostornejša kot je v resnici. Svetli toni, ploščice brez poudarjenih fug in preprosta dekoracija bodo pomagali vizualno razširiti prostor v vaši mali kopalnici.

Projektiranje male kopalnice je eden največjih izzivov pri izbiranju notranje opreme. Čeprav so velike le nekaj kvadratnih metrov so male kopalnice vedno priljubljene saj so lahko moderne, praktične in oblikovane z učinkovito in pravilno izrabo prostora.

Minimalizem je ključ do malih kopalnic

Minimalistične kopalnice so prostori kjer vsak element najde svoje idealno mesto. S pametnim načrtovanjem lahko dosežete posebno harmonijo. “Ideja, da vse pomaga in nič ne pokvari”, pripeljana do maksimuma je osnova oblikovanja malih kopalnic.

Izberite kompaktna stranišča

Poleg majhnih elementov lahko tudi viseči in vgradni elementi povečajo prostor.

Kompaktna stranišča

Da bi prihranili čimveč prostora so najboljše rešitve vgradni splakovalniki in stenske viseče straniščne školjke, ki prihranijo prostor in so preprostejše za čiščenje. Obstajajo kompaktni modeli globine le približno 50 cm.

Kompaktna stranišča - Noken
Noken
Kompaktna stranišča
Alice

Umivalniki za male kopalnice

Stenski umivalniki ne olajšajo samo čiščenja kopalnice ampak tudi zmanjšajo vizuelne elemente v kopalnici, kar je v skladu z minimalističnim pristopom ureditve interierja.

Za najboljši izkoristek prostora stenski umivalniki omogočajo ustvarjanje prostora za shranjevanje pod njimi s policami ali kopalniškim pohištvom.

Umivalniki za male kopalnice - Noken

Vgradne armature bodo pustile več prostega prostora okoli umivalnika; vgradni WC kotlički pripomorejo k ustvarjanju občutka prostornosti; za izjemno eleganco pa izberite tuš kad v nivoju tal.

Manjše kopalniško pohištvo

Priporočamo uporabo pohištva z veliko odlagalne prostornine (Noken Arquitect) vendar kompaktnega tipa ali pa večnamensko, kot je omarica s skritimi odlagalnimi prostori za ogledalom.

Vgradne armature

V mali kopalnici je pomembno zmanjšati število armatur in kopalniških dodatkov na minimum. Preberite tukaj o nadometnih ali podometnih armaturah in kaj izbrati.

Vgradne armature - Noken
Električni grelniki za brisače

Pri načrtovanju majhne kopalnice bo električni grelnik za brisače povečal udobje uporabnika. So praktični in kompaktni ter zavzamejo zelo malo prostora.

Male kopalnice s tušem: praktičnost in dizajn

Tuš kabina v mali kopalnici ustvari več vizualnega prostora, je praktična in zagotavlja maksimalno udobje. V tuš kabinah lahko uživajo ljudje vseh generacij, pa tudi gibalno ovirane osebe saj zagotavljajo prostornost in hkrati odlično minimalistično zasnovo.

Dobra ideja je tudi uporaba svetlih tonov in poseganje po “enobarvnih prostorih”. To bo poenotilo zasnovo in povečalo prostor.

Vedno bolj priljubljen trend v majhnih kopalnicah je temna barvna shema za steno za umivalnikom, ki dodaja vizualno globino. Bistveno je tudi izboljšanje naravne svetlobe v vaši majhni kopalnici.

Male kopalnice: Kako izboljšati občutek za prostor

Nasveti za prenovo malih kopalnic

Pri prenovi manjše kopalnice naj bo ta funkcionalna a brez žrtvovanja estetike. Obstajajo nekateri standardne mere, ki jih je potrebno upoštevati:

  1. Vaš umivalnik mora biti na višini vsaj 85 do 95 cm od tal.
  2. Na vsaki strani WC školjke je potrebno pustiti vsaj 30 cm prostega prostora.
  3. Ogledala naj bodo v povprečju na višini približno 1,60 metra od tal, pri namestitvi po meri pa upoštevajte višino uporabnika in velikost samega ogledala.
  4. Če bo nameščen bide naj bo vsaj 20 cm oddaljen od straniščne školjke.
  5. Vedno pustite vsaj 70 cm prostora okoli kopalne kadi ali prhe.

Osvetlitev malih kopalnic

V mali kopalnici je osvetlitev še posebej pomembna in če se znate z njo poigrati lahko prostor naredite svetel in prostoren. Poleg centralne razsvetljave, osvetlitve tuš kabine, ogledal in dekorativne razsvetljave je zanimiva možnost vgradnje zatemnilnikov, ki vam omogočajo prilagajanje jakosti svetlobe glede na vaše potrebe in želje.

Beli toni in svetleče zaključne obdelave bodo odsevali svetlobo in vizualno povečali prostor.

Igrajte se z ogledali

Prostor lahko povečate s spretno uporabo ogledal v kopalnici. Odsev bo skupaj s prisotnostjo naravne svetlobe ustvaril senzacionalen in praktičen optični učinek. Kako namestiti kopalniško ogledalo, preberite tukaj.

Če želite več idej za svoj projekt, spremljajte naš blog, kjer boste našli neskončen navdih.

GOR