Novice
Posted in

Novice 2

Kmečka hiša Goizko, tradicija in trajnost biosfernega rezervata Urdaibai

Z več kot 150-letno zgodovino je ta stavba del zgodovinske dediščine mesta in predstavlja značilno arhitekturo Baskije. Prvotni temelji stavbe so se pri prenovi ohranili in dodali so več avantgardnih struktur, narejenih iz hrasta in keramike.

Kmečka hiša Goizko (znana kot Omagoieaskoa Baserri) je simbol najstarejše baskovske arhitekture z več kot 150-letno zgodovino, ena najstarejših domačij v regiji Bizkaia, ki se nahaja v osrčju biosfernega rezervata Urdaibai.

Te značilne podeželske kmečke hiše (znane kot Baserri v Baskiji) so včasih gostile velike družine kmetov in podeželskih ljudi. Zdaj so postale turistična atrakcija. Mnoge od njih so bile obnovljene in se zdaj uporabljajo kot hoteli ali podeželske gostišča.

S 750 kvadratnimi metri površine v treh nadstropjih, je podeželska hiša Goizko ohranila svojo prvotno zgradbo nedotaknjeno. Ekipa arhitekturnega studia Bilbao Architecture Team (BAT) je prenovila celotno strukturo jugozahodnega krila in dodala lokalni hrast in bor ter s suh kremenčev pesek na bolj poškodovana območja.

V tem procesu so bili uporabljeni tudi trajnostni in odporni materiali, kot so Par-ker, keramični parket PORCELANOSA, ki združuje celotno zasnovo hiše.

Ta zgradba šteje za zgodovinsko dediščino Urdaibaja, ohranja svojo fasado, pa tudi tla, stebre in tramove, ki so jih postavili v devetnajstem stoletju.

Čeprav prisotnost podpornih sten omejuje razporeditev prostora, je ena večjih prenov vključevala širitev glavne dnevne sobe z dvojnim obokanim stropom. Za izgradnjo tega dela so odstranili del enega nadstropja, da bi odprli veliko dvonadstropno okno, da bi naravna svetloba lahko prodrla v prostor.

Na dvonadstropnem balkonu je druga dnevna soba, ki se prek glavnega stopnišča poveže s preostankom nepremičnine, osupljiv kos mizarstva, ki vrača staro obrt.

Notranja stenska obloga v dvonadstropni dnevni sobi je iz kolekcije PORCELANOSA Liston Oxford Acero. Medtem pritličje vključuje keramični les Hampton Grey podjetja Venis. Obe sobi sta povezani s stopniščem iz lesa iz prvotne zgradbe.

Fotografija: Aitor Estévez Olaizola

GOR
error: Content is protected !!